JKA MEESTERS

Hier volgt een voorstelling van de grondleggers van de JKA (Japan Karate Association) en hun leerling opvolgers die het Karate Do gebracht hebben tot wat het vandaag de dag door miljoenen mannen, vrouwen en kinderen werelwijd wordt beoefend.

 

Gishin FUNAKOSHI << - >> Masatoshi NAKAYAMA << - >> Keinosuke ENOEDA

Satoshi MIYAZAKI << - >> Sergio GNEO << - >> Kazuhiro SAWADA

 

Gishin Funakoshi sensei (1868 - 1957)

Gishin Funakoshi werd geboren in Shuri, Okinawa in 1868. Als jongen studeerde hij onder twee beroemde meesters van die tijd. Elk van hen trainde hem in een andere Okinawa-stijl. Van Yasutsune Azato leerde hij Shuri Te en van Yasutsune Itosu leerde hij Naha Te. De samensmelting van deze twee zou leiden tot het ontstaan van Shotokan Karate Do. Funakoshi sensei is de man die karate introduceerde in Japan. In 1917 werd hij gevraagd voor een demonstratie te geven die gesponsord werd door het ministerie van onderwijs.
Na een derde demonstratie in aanwezigheid van de keizer en de koninklijke familie, besloot Funakoshi in Japan te blijven om zijnKarate Do te promoten
Funakishi sensei wordt wereldwijd beschouwd als de grondlegger van het moderne Shotokan Karate Do. Gishin Funakoshi sensei stierf in 1957 op 88 jarige leeftijd. Behalve het creëren van het karate en het verspreiden ervan schreef hij ook verschillende boeken zoals RYUKU KEMPO: KARATE-DO en KARATE-DO KYOHAN, het "Handboek van Karate Do".


Gichin FUNAKOSHI sensei

TOP

 

Masatoshi NAKAYAMA sensei, (1913 - 1987)

Masatoshi Nakayama was een groot meester van het Shotokan Karate Do. Nakayama sensei, werd geboren in 1913 in het Yamaguchi prefectuur Honshu, Japan. Nadat hij in 1932 afstudeerde in het Takushoku Universtiteit begon hij met karate onder leiding van Funakoshi sensei, de grondlegger van het moderne karate do, en diens zoon Gigo. In 1948 werd de Japan Karate Association (JKA) opgericht met Gichin Funakoshi aan het hoofd, waardoor het karate een snelle technische vooruitgang boekte. Bij zijn dood in 1957 ontwikkelden vele van Funakoshi's leerlingen een eigen stijl. Zo ontstonden de stijlen Wado Ryu van Ohama sensei en het Kyokushin KaiKan van Masutatsu Oyama sensei.
Toch werd de shotokan stijl behouden door Funakoshi's naaste leerling, Nakayama sensei. Masatoshi Nakayama stond jarenlang aan het hoofd van de JKA en leidde wereldberoemde super karateka's op zoals Nishiyama sensei, Shirai sensei, Miyazaki sensei en Kase sensei. Zo werd het door Funakoshi sensei ontwikkelde en door Nakayama sensei voortgezette Shotokan Karate Do één der grootst verspreide stijlen in de wereld.
Zijn belangrijkste verwezenlijkingen zijn:

  • Het stichten van de JKA : een organisatie van 10 miljoen leden in meer dan 155 landen
  • Hij organiseerde in de schoot van de JKA in 1957 het eerste "All Japan Karate Tournament", het eerste wereldkampioenschap karate.
  • Het lesgeversprogramma van de JKA
  • De ontwikkeling van het karate in de Verenigde Staten en de rest van de wereld.
  • Het schrijven van de Go Dojo Kun.

Masatoshi Nakayama sensei overleed op 15 april 1987 op 74 jarige leeftijd. Hij behaalde een 10de Dan JKA.

TOP

 

Keinosuke Enoeda sensei (1935 - 2003)

Keinosuke Enoeda sensei werd geboren op 4 juli 1935 in Fukunka op het eiland Kyushu in Zuid Japan. Op zijn zestiende behaalde hij 2de Dan in Judo en begon met karate dõ aan de Takushoku Universiteit. Hij was de leerling van Masathoshi Nakayama sensei, 10de Dan JKA, en voor een korte tijd zelfs van Gichin Funakoshi sensei.
In de jaren '60 werd hij de All Japan Karate Champion en kreeg hij de bijnaam 'Tora' wat 'Tijger' betekent. Met zijn dodelijke tsuki's was hij heer en meester. Hij ontving uit verschillende landen uitnodigingen om hoofdinstructeur te worden maar besloot uiteindelijk zich bij zijn vriend Hirokazu Kanazawa sensei in Engeland te vestigen.

Enoeda sensei behaalde de 8ste Dan JKA en was de Europese hoofdinstructeur van de JKA en hoofd van de Karate Union of Great Britain. Vele jaren woonde Enoeda sensei in Surrey en onderrichte karate dõ in zijn Marshall Club in London. Keinosuke ENOEDA sensei heeft echter één gevecht verloren. Na een langdurige strijd tegen kanker is hij in zijn vaderland overleden op 29 maart 2003. Enoeda sensei werd postuum bekroond met de 9de Dan JKA. In dit YouTube-filmpje kan u een tribute aan Enoeda sensei bekijken...

 


Keinosuke ENOEDA sensei
9de Dan JKA

TOP

 

Satoshi MIYAZAKI sensei

In 1950 krijgt de jonge Satoshi interesse voor Japanse krijgskunsten. Op 18 jarige leeftijd behaalt hij zijn Shodan graad. Als student economische wetenschappen aan de unversiteit van Takushoku, sluit hij zich aan bij Masatoshi Nakayama sensei, die daar Lichamelijke Opvoeding doceert. De universitaire ploeg van Takushoku University, met Miyazaki, Asano, Kisaka, Ochi en Tabata, behalen een eerste plaats op het Japanse kampioenschap. Na vier jaar competitie, stuurt Nakayama sensei, Miyazaki naar de Japan Karate Association (JKA) om hem tot instructeur te vormen. Gedurende tien jaar neemt Miyazaki sensei deel aan alle finales zowel in kumite als kata bij vele competities. Hij zal verschillende malen het podium bestijgen van het Japanse kampioenschap.
In 1967, vertrekt hij samen met andere meesters naar Europa om er het karate wereldwijd te verspreiden. Miyazaki sensei wordt Technisch Directeur bij de Belgian Amateur Karate Federation (BAKF), waar hij zich vestigt en tal van stages geeft. Hij hecht heel veel belang aan detail en de juiste uitvoering van de technieken en voor hem is kihon het belangrijkste om karate te beoefenen. Zijn les is intensief en zijn trainingen zijn hard. Miyazaki sensei vindt dat Karate en opvoeding onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
Zijn leven was aan karate gewijd. Als geen ander wist hij de liefde voor deze Japanse krijgskunst aan zijn leerlingen over te dragen. Hij vormde hierbij niet enkel hun lichaam, maar ook hun geest. Op ondoorgrondelijke wijze, door een blik,  een gebaar, een woord, heeft hij velen geholpen bij het zoeken naar hun levensweg. Miyazaki sensei, 8ste Dan JKA, bezat de vijf eigenschappen van een volmaakte karateka, iets waar elke karateka naar streeft:

  • NEDERIGHEID
  • EERLIJKHEID
  • HOFFELIJKHEID
  • MOED
  • ZELFCONTROLE.


Op 55 jarige leeftijd, 31 mei 1993, overlijdt Miyazaki sensei door een aanslepende ziekte.
 


Satoshi MIYAZAKI sensei
8ste Dan JKA

TOP

 

Sergio GNEO sensei

In 1993, na de dood van Miyazaki sensei, werd de fakkel overgedragen aan zijn leerling Sergio Gneo sensei, 7de Dan JKA, zoals hij het zelf gewenst had. Sergio Gneo sensei werd als eerste niet-japanner benoemd tot JKA Technisch Directeur van België en Hoofdinstructeur van Belgian Amateur Karate Federation (BAKF). Hij wordt hierin bijgestaan door Kazuhiro Sawada sensei, 7de Dan JKA en nationaal instructeur.


Sergio GNEO sensei
7de Dan JKA

TOP

 

Kazuhiro SAWADA sensei

Kazuhiro Sawada, 7de Dan JKA, studeerde aan de Taisho University in Japan. Sawada sensei is een sempai van Iida sensei en een graag geziene gastlesgever over gans de wereld. Hij was kapitein van de Taisho University ploeg in 1973-74 en won het All-Japan kumite Open-style kampioenschap in 1973. Na jaren assistent van Miyazaki sensei geweest te zijn , is Sawada sensei voor 5 jaar terug naar Japan gegaan. Na het overlijden van Miyazaki sensei is Sawada terug naar België gekomen om de Dojo in Brussel over te nemen.


Kazuhiro SAWADA sensei
 7de Dan JKA

TOP

 

*** ***